Kotlety mielone z pieczarkami w sosie serowo-pieczarkowym
Przeziębienie jakieś krąży w naszym domu, i chyba dlatego zachciało mi się dziś bardzo tradycyjnego obiadu. Drugie danie to u nas soczyste, wspaniałe kotlety z mielonej wieprzowiny, z dodatkiem pora, pieczarek i przypraw, a do nich bardzo aksamitny i pyszny sos przygotowany na bazie serka topionego i podduszonych pieczarek oraz pora. Jeszcze rosół, ziemniaczki i surówka. Mam nadzieję, że tym pysznym jedzeniem przegonię precz wszystkie wirusy.
Składniki:
Kotlety:
0,5 kg. mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 średniej wielkości cebula
5 sporych pieczarek
ok. 5 cm jasnej części pora
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
Sos:
ok. 5 cm jasnej części pora
5 sporych pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
0,5 szklanki mleka
1 duży serek topiony (śmietankowy lub z ziołami)
posiekana natka zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety: cebulę, pora i pieczarki kroję drobno i podsmażam (oddzielnie) na małej ilości oleju. Przekładam je do zmielonego mięsa, dodaję jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wyrabiam wszystko chwilę razem, by składniki dokładnie się połączyły. Dzielę masę na 6 części, z każdej formuję dość duży kotlet, który po lekkim spłaszczeniu panieruję w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano z obu stron (ok. 4-5 minut z każdej strony, na małym ogniu).
Sos: na maśle podsmażam bardzo drobno pokrojonego pora - do zeszklenia. Zdejmuję wszystko z patelni, wlewam olej i podsmażam starte na grubej tarce pieczarki - do odparowania wody. Łączę pieczarki z podsmażonym porem, wlewam mleko i dodaję serek topiony. Podgrzewam sos, aż serek się rozpuści, doprawiam go do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Kotlety:
0,5 kg. mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 średniej wielkości cebula
5 sporych pieczarek
ok. 5 cm jasnej części pora
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
Sos:
ok. 5 cm jasnej części pora
5 sporych pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
0,5 szklanki mleka
1 duży serek topiony (śmietankowy lub z ziołami)
posiekana natka zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety: cebulę, pora i pieczarki kroję drobno i podsmażam (oddzielnie) na małej ilości oleju. Przekładam je do zmielonego mięsa, dodaję jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wyrabiam wszystko chwilę razem, by składniki dokładnie się połączyły. Dzielę masę na 6 części, z każdej formuję dość duży kotlet, który po lekkim spłaszczeniu panieruję w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano z obu stron (ok. 4-5 minut z każdej strony, na małym ogniu).
Sos: na maśle podsmażam bardzo drobno pokrojonego pora - do zeszklenia. Zdejmuję wszystko z patelni, wlewam olej i podsmażam starte na grubej tarce pieczarki - do odparowania wody. Łączę pieczarki z podsmażonym porem, wlewam mleko i dodaję serek topiony. Podgrzewam sos, aż serek się rozpuści, doprawiam go do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz