Zupa z czerwonej soczewicy
Bardzo sycąca, bardzo pachnąca i wspaniała zupa, trochę na sposób indyjskiej dhal, ale musiałam poimprowizować, bo nie miałam wszystkich charakterystycznych dla tej kuchni przypraw.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)
5 ziaren zielonego kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
prażona cebulka (jak ją samodzielnie zrobić, sprawdź TUTAJ)
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam 3 szklankami wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie.
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)
5 ziaren zielonego kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
prażona cebulka (jak ją samodzielnie zrobić, sprawdź TUTAJ)
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam 3 szklankami wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie.
Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, wrzucam kardamon i kumin i smażę chwilę.
Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucam posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę.
Przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 20 minut.
Cebula powinna się zeszklić.
Wtedy dodaję całą puszkę krojonych pomidorów.
Duszę kolejne 20 minut, dodaję imbir, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna.
Dodaję soczewicę, gotuję 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz