Gulasz pieczony z kaszą (jednogarnkowe)
To danie, skromnie mówiąc, jest rewelacyjne! Pyszne, tanie, cudownie pachnie, samo się robi i chce się więcej i więcej :) Spróbujcie, jestem pewna że też tak stwierdzicie.
Składniki:
ok. 400 g. wieprzowiny, w mnie karkówka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka do oprószenia mięsa
sól, pieprz
majeranek lub inne zioła
dowolna kasza lub mix kasz ze słonecznikiem e-condimenta
woda lub bulion
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na kawałki, oprószam lekko solą, każdy panieruję w mące i smażę na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Naczynie do zapiekania lekko natłuszczam olejem, wsypuję mix kasz ze słonecznikiem, następnie posiekany czosnek. Na kaszę wykładam podsmażone mięso, a na tej samej patelni rumienię pokrojoną w kawałki cebulę. Cebulę również przekładam do naczynia, patelnię płuczę wodą lub bulionem, by zebrać smak po smażeniu - wlewam do naczynia (ilość wody u każdego może być różna - wlejcie na początek powiedzmy pół szklanki i uzupełniajcie w razie potrzeby w trakcie pieczenia). Na koniec całość oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę w temperaturze ok. 185 stopni C. do miękkości kaszy i mięsa.
ok. 400 g. wieprzowiny, w mnie karkówka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka do oprószenia mięsa
sól, pieprz
majeranek lub inne zioła
dowolna kasza lub mix kasz ze słonecznikiem e-condimenta
woda lub bulion
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na kawałki, oprószam lekko solą, każdy panieruję w mące i smażę na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Naczynie do zapiekania lekko natłuszczam olejem, wsypuję mix kasz ze słonecznikiem, następnie posiekany czosnek. Na kaszę wykładam podsmażone mięso, a na tej samej patelni rumienię pokrojoną w kawałki cebulę. Cebulę również przekładam do naczynia, patelnię płuczę wodą lub bulionem, by zebrać smak po smażeniu - wlewam do naczynia (ilość wody u każdego może być różna - wlejcie na początek powiedzmy pół szklanki i uzupełniajcie w razie potrzeby w trakcie pieczenia). Na koniec całość oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę w temperaturze ok. 185 stopni C. do miękkości kaszy i mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz