Pierogi Czarne Serce (z kaszanką i czarnymi oliwkami)
Zastanawiam się, czy to aby nie najlepsze pierogi, jakie w życiu zrobiłam :) Ciasto jest chrupiące i pyszne, a farsz przeszedł moje oczekiwania. Przygotowałam go z kaszanki i czarnych oliwek hiszpańskich, które jak się okazało idealnie do niej pasują.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 450
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki mocno ciepłej wody
Farsz:
0,5 kg dobrej jakości kaszanki
2 cebule
ok. 20 czarnych oliwek hiszpańskich
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, żółtko, miękkie masło i stopniowo wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
Farsz: na oleju smażę pokrojone w kostkę cebule - do zeszklenia, po czym dodaję pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione osłonek) kaszanki. Smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając - kaszanka ma się trochę zarumienić. Podsmażoną przekładam do miski, dodaję posiekane drobno oliwki i natkę pietruszki, mieszam i doprawiam do smaku. Odstawiam farsz do przestygnięcia.
Z ciasta wałkuję placek grubości ok. 0,4 mm, wykrajam kółka. Na każde kółko nakładam solidną porcję farszu, porządnie sklejam boli pierogów.
Rozgrzewam olej w naczyniu (minimum 5 cm wysokości) - gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi, wrzucam jednego pieroga - jeśli skwierczy, wrzucam kilka następnych (nie za dużo na raz). Pierogi mają się usmażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Usmażone wyjmuję na chwilę na talerz wyłożony papierem, do odsączenia nadmiaru tłuszczu, i podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz