Półmisek warzyw: duszone ziemniaki z szalotką
Bardzo niewiele trzeba czasami, żebym znalazła się w kulinarnym niebie. W przypadku dzisiejszego obiadu to kilka cebulek i ziemniaków, szczypta przypraw i pewnie łącznie jakieś 5 zł. I troszkę czasu, bo warzywa dusiły się dość wolno, by oddać to co mają w sobie najlepszego. Naprawdę, uwielbiam takie dania!
Składniki na 2-3 osoby:
1,5 kg ziemniaków
12-15 cebulek szalotek
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
bazylia drobnolistna
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przekładam je na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę ok. 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając by smażyły się równomiernie. Powinny w tym czasie zrobić się półmiękkie i lekko zarumienione. Dorzucam wtedy obrane szalotki - w całości - mieszam, oprószam pieprzem, zmniejszam ogień i dalej pod pokrywką duszę, aż szalotki będą mięciutkie i lekko skarmelizowane. Doprawiam całość solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, delikatnie mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypuję listkami bazylii.
Składniki na 2-3 osoby:
1,5 kg ziemniaków
12-15 cebulek szalotek
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
bazylia drobnolistna
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przekładam je na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę ok. 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając by smażyły się równomiernie. Powinny w tym czasie zrobić się półmiękkie i lekko zarumienione. Dorzucam wtedy obrane szalotki - w całości - mieszam, oprószam pieprzem, zmniejszam ogień i dalej pod pokrywką duszę, aż szalotki będą mięciutkie i lekko skarmelizowane. Doprawiam całość solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, delikatnie mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypuję listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz