Szukaj na blogu

Pasztet warzywny z marchewki i kapusty włoskiej

Ten pasztecik jest wyjątkowo delikatny - to prawie mus, tyle że w postaci, która pozwala na ładne pokrojenie. Wymyśliłam sobie, że podam go na obiad, z sosem holenderskim, i z sałatą. 



Składniki na foremkę 5 x 20 cm:
8 średniej wielkości marchewek
0,5 główki niewielkiej kapusty włoskiej
5 łyżek oleju + dodatkowo do natłuszczenia formy
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej + do posypania formy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
majeranek, zioła prowansalskie
mielony kumin, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Obrane marchewki zalewam wodą, lekko solę i gotuję do miękkości. W oddzielnym garnku lub w głębokiej patelni przygotowuję kapustę: siekam ją w kawałki, wrzucam do garnka z olejem i pół szklanki wody. Przykrywam i gotuję ok. 30 minut.  Ugotowane warzywa przepuszczam przez maszynkę lub blenduję. Masę doprawiam do smaku, dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszam, po czym wykładam do foremki natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą. Pasztet piekę przez 60 minut w 185 stopniach C. Podaję na zimno lub na gorąco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger