Szukaj na blogu

Marchewka zasmażana (z gałką muszkatołową)

Oto jeden z moich sposobów na podanie marchewki do obiadu - uduszona na maśle, z jasną zasmażką na cebulce, doprawiona odrobiną octu winnego i gałką muszkatołową. 




Składniki:

3 średniej wielkości marchewki
1 niewielka cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
odrobina białego octu winnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki obieram i ścieram na drobnej tarce, przekładam do rondelka z rozpuszczoną łyżką masła, szczyptą soli i mlekiem. 
Przykrywam i mieszając duszę ok. 5 minut. 
W tym czasie na pozostałym maśle przesmażam do zeszklenia bardzo drobno pokrojoną cebulę, a potem dodaję do niej mąkę i jeszcze chwilkę podsmażam razem. 
Zawartość patelni przekładam do marchewki, mieszam dokładnie, doprawiam do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i octem. 
Podaję na ciepło.





1 komentarz:

Kulinarna Gosia pisze...

Świetne podanie marchewki :)

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger