Domowe nuggetsy z piekarnika (fit)
Oczywiście że lubię kurczaka w panierce! najlepiej jeszcze smażonego na rumiano w głębokim tłuszczu, chrupiącego i solidnie przyprawionego. Lubię, a jakże, tylko coraz częściej dochodzę do wniosku, że ten sposób przygotowywania mi nie służy. Dlatego dziś upiekłam kawałki fileta z piersi, razem z frytkami, więc pomimo że obiad można uznać za fastfoodowy, to jednak jest stosunkowo lekki. A mimo że z bardzo ograniczoną ilością tłuszczu - pyszny.
Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki mieszanki curry
Dodatkowo:
1 jajko
5 łyżek mleka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżki mąki pszennej lub innej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, przekładam do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszam, wsypuję do kawałków kurczaka i dokładnie mieszam dłońmi, by każdy pokrył się przyprawami. Odstawiam mięso na 2 godziny. Następnie w oddzielnej miseczce rozbełtuję jajko z mlekiem, wlewam do mięsa, mieszam dokładnie łyżką. Mąkę mieszam z solą i majerankiem, wsypuję do mięsa, jeszcze raz mieszam. Tak przygotowane kawałki wykładam na blachę wyłożoną papierem (przed położeniem kurczaka natłuszczam go olejem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut, w połowie czasu pieczenia mięso przewracam.
Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki mieszanki curry
Dodatkowo:
1 jajko
5 łyżek mleka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżki mąki pszennej lub innej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, przekładam do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszam, wsypuję do kawałków kurczaka i dokładnie mieszam dłońmi, by każdy pokrył się przyprawami. Odstawiam mięso na 2 godziny. Następnie w oddzielnej miseczce rozbełtuję jajko z mlekiem, wlewam do mięsa, mieszam dokładnie łyżką. Mąkę mieszam z solą i majerankiem, wsypuję do mięsa, jeszcze raz mieszam. Tak przygotowane kawałki wykładam na blachę wyłożoną papierem (przed położeniem kurczaka natłuszczam go olejem). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut, w połowie czasu pieczenia mięso przewracam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz