Szukaj na blogu

Tuńczykowe puree ziemniaczane

Miałam gdzieś w głowie wyobrażenie tego smaku i muszę przyznać, że się nie zawiodłam - prosty, łatwy posiłek może smakować świetnie. Zaczęło się od tego, że przypomniały mi się te pyszne ziemniaki z gzikiem, i pomysł ewoluował dalej, aż do wykorzystania tuńczyka z puszki, którego zresztą bardzo lubię.




Składniki na 2 osoby:
ok. 400 g. ugotowanych ziemniaków
2 pełne łyżki twarogu (użyłam gładkiego, z wiaderka, oczywiście niesłodzonego)
1 duża puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w małe kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i do gorących dokładam ser, duszę razem aż będą zupełnie gładkie. Doprawiam do smaku koperkiem, solą i pieprzem, a na końcu dodaję tuńczyka (lekko odsączonego z oleju). Mieszam, by się połączyły. Podaję jako dodatek np. do sadzonych jajek.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger