Skrzydełka z patelni z szalotką i porem
Szybki obiad dla głodomorów, co spędzili kilka godzin na działce ;) Skrzydełka są idealne, bo można je bardzo szybko przygotować, a przy tym są pyszne. Dziś udusiłam je na patelni razem z szalotką i porem, które się lekko skarmelizowały i zrobił się z nich świetny sos. Lubicie skrzydełka tak jak ja? Bo ja darzę je uczuciem od dzieciństwa :)
Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
8-10 szalotek
ok. 8 cm jasnej części pora
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone skrzydełka dzielę na dwie części, jednocześnie odcinając końcówki (nie używam ich). Przekładam je do miski, oprószam solą i pieprzem. Szalotki obieram i kroję wzdłuż na pół, pora kroję w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni i pod przykryciem obsmażam mięso z obu stron ok. 5 minut, mieszając w trakcie - powinno się lekko zarumienić. Wtedy dodaję szalotki, i dalej smażę razem pod przykryciem mniej więcej 8-10 minut - na małym ogniu. Potem dorzucam pora i na małym ogniu, w dalszym ciągu pod pokrywką, duszę razem 20-25 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
8-10 szalotek
ok. 8 cm jasnej części pora
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone skrzydełka dzielę na dwie części, jednocześnie odcinając końcówki (nie używam ich). Przekładam je do miski, oprószam solą i pieprzem. Szalotki obieram i kroję wzdłuż na pół, pora kroję w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni i pod przykryciem obsmażam mięso z obu stron ok. 5 minut, mieszając w trakcie - powinno się lekko zarumienić. Wtedy dodaję szalotki, i dalej smażę razem pod przykryciem mniej więcej 8-10 minut - na małym ogniu. Potem dorzucam pora i na małym ogniu, w dalszym ciągu pod pokrywką, duszę razem 20-25 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz