Polędwiczki drobiowe w sosie z estragonem
400 g. polędwiczek z kurczaka
1 cebula
5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka oleju
1/4 szklanki wody
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka zimnego masła
3 pełne łyżki posiekanego estragonu
duża szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso myję i osuszam. Przekładam je do miski. W miseczce mieszam sos sojowy z miodem i drobno posiekaną cebulą, mieszanką zalewam polędwiczki. Dodaję połowę posiekanego estagonu, przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam całą zawartość miski i przesmażam krótko - tyle by zamknąć mięso i by cebula lekko się zeszkliła. Wtedy dolewam wodę, przykrywam patelnię i duszę 5 minut. Odkrywam patelnię, dodaję majeranek, doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem i duszę do momentu odparowania wody. Dolewam zahartowaną śmietanę (wcześniej mieszam ją z łyżką gorącego sosu z duszenia), dodaję pozostały estragon. Duszę na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia i ostatecznie doprawiam Podaję z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz