Szukaj na blogu

Korzenny filet z kurczaka w sosie

To danie moim zdaniem jest  idealne do ryżu. Jest dość szybkie w przygotowaniu; kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty i smaczny.



Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
marynata:
1 ziarno ziela angielskiego, roztarte
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta ciemnego cukru (może być zwykły)
mała szczypta cynamonu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam je do miski. Do kurczaka dodaję wszystkie składniki marynaty, bardzo porządnie mieszam i odstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). W głębokiej patelni rozgrzewam olej, przekładam zawartość miski i krótko obsmażam - mięso ma się bardzo lekko zarumienić. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam kilka minut, mieszając. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę 20-25 minut. Z cebuli powinien powstać sos. Doprawiam wszystko solą i pieprzem. Podaję z ryżem.


                  

                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger