Pieczone szaszłyki z kurczakiem i kulkami z wieprzowiny
Lekkie szaszłyki z piekarnika, z nutą imbiru i kolendry, przygotowane z dwóch rodzajów mięsa - wieprzowiny i kurczaka. Świetnie smakowały z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.
Składniki:
Kulki z wieprzowiny:
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
posiekana świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Kurczak:
400 g. fileta z piersi kurczaka
Marynata do kurczaka:
1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
suszony majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Kurczak: umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam do miski. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i kurkumą, dodaję starty imbir. Mieszam dokładnie, by każdy kawałek był przyprawiony, a potem dodaję jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszam. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka godzin, a nawet na całą noc, do lodówki.
Kulki z wieprzowiny: bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki, by masa była gładka i lśniąca. Formuję niewielkie kulki (mała mandarynka).
Nadziewam na przemian kulki i po kilka kawałków kurczaka na długie patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki układam na płaskiej blaszce wcześniej natłuszczonej olejem, i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 25 minut. Po tym czasie przykrywam blachę folią aluminiową i podwyższam temperaturę do 210 stopni C. - piekę 20 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmuję folię, ewentualnie włączam funkcję grilla, by mięso się zrumieniło.
Kulki z wieprzowiny:
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
posiekana świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Kurczak:
400 g. fileta z piersi kurczaka
Marynata do kurczaka:
1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
suszony majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Kurczak: umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam do miski. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i kurkumą, dodaję starty imbir. Mieszam dokładnie, by każdy kawałek był przyprawiony, a potem dodaję jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszam. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka godzin, a nawet na całą noc, do lodówki.
Kulki z wieprzowiny: bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki, by masa była gładka i lśniąca. Formuję niewielkie kulki (mała mandarynka).
Nadziewam na przemian kulki i po kilka kawałków kurczaka na długie patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki układam na płaskiej blaszce wcześniej natłuszczonej olejem, i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 25 minut. Po tym czasie przykrywam blachę folią aluminiową i podwyższam temperaturę do 210 stopni C. - piekę 20 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmuję folię, ewentualnie włączam funkcję grilla, by mięso się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz