Placki z ziemniaków, jajek i cieciorki (placki ziemniaczane inaczej)
Nieco orzechowe w smaku przez dodatek mąki z ciecierzycy, bardzo sycące i doskonałe jako bezmięsny obiad.
Składniki na 8 placków:
4 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
2 łyżki mąki z cieciorki
suszony majeranek
duża szczypta curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i jajka na twardo ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję surowe jajko, mąkę z ciecierzycy i przyprawy do smaku. Mieszam, by wszystko się połączyło, a następnie łyżką wykładam na rozgrzany olej dość grube placki. Smażę je z obu stron na rumiano. Podaję gorące z kleksem śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz