Warzywa z patelni - akcja "błyskawiczny piątek"
Co powiecie na akcję "błyskawiczne piątki" ? Przyłączyłam się do niej z ochotą , bo piątki to rzeczywiście dni, kiedy albo czas się kurczy i brakuje go na wszystko, albo nawet jeśli jest to szkoda go na długie stanie w kuchni.
Na dzisiejszy błyskawiczny obiad zrobiłam warzywa z patelni, lekko egzotyczne w smaku. Potrawa doskonale czyszcząca.... lodówkę :-D Warzywa same w sobie są pyszne i sycące, ale oczywiście można jeszcze ugotować do nich kaszę, makaron lub ziemniaki.
Składniki na 3-4 porcje:
2 cebule
2 marchewki
2 średniej wielkości cukinie
2 pomarańczowe papryki
10 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
posiekany szczypiorek
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego kuminu rzymskiego
szczypta curry
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Obrane marchewki kroję w cienkie plasterki, umyte i osuszone cukinie w półplasterki. Cebule siekam w piórka, papryki w paski, pomidorki na pół. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam marchewkę, podsmażam ją 2 minuty, mieszając. Dorzucam cebule, lekko solę i przykrywam patelnie. Smażę ok. 5 minut - cebula ma się zeszklić i lekko zarumienić. Wtedy na patelnię wrzucam pozostałe warzywa, łącznie z posiekanym czosnkiem, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i smażę mieszając, ok. 15 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła, doprawiam do smaku solą, pieprzem, curry i kuminem. Warzywa podaję gorące, posypane szczypiorkiem, z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz