Szukaj na blogu

Śliwkowa karkówka pieczona w kechupie

Moja propozycja na dziś to karkówka pieczona w ketchupie z mocną nutą śliwki - mięso rozpływa się w ustach, a sos ma cudowny, mocny smak. Danie jest bardzo łatwe i każdy sobie z nim poradzi. 
Do przygotowania tego dania wykorzystałam ketchup Kielecki o smaku śliwkowym, bardzo aromatyczny i nadający potrawom przyjemnej słodyczy.
Można też użyć po prostu - ketchupu i łyżki lub dwóch powideł śliwkowych, efekt będzie podobny.



Składniki:
kilka plastrów karkówki wieprzowej
1 cebula
1 słoiczek Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym
sól, pieprz
suszony majeranek
mąka do oprószenia mięsa
olej do smażenia
woda - ok.3/4 szklanki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oprószam solą, pieprzem i majerankiem, a potem mąką. Smażę je z obu stron na rumiano, a po podsmażeniu przekładam do naczynia, w którym będzie się piekło. Na patelnię po smażeniu wlewam wodę, by zebrać smak - całość przelewam do mięsa. Obraną cebulę siekam w piórka, również układam w naczyniu. Oprószam wszystko solą, pieprzem i majerankiem. Na górę wykładam ketchup, naczynie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę przez 2 godziny w 175 stopniach C.




                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger