Szukaj na blogu

Waniliowe ciasto z jabłkami

Upiekłam je dziś na weekend i polecam też Tobie, bo ciasto jest bardzo smaczne! 




Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

120 g miękkiego masła

60 g drobnego cukru do wypieków

30 g cukru waniliowego

100 g śmietany 18%

4 jajka

15 g proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)

2-3 łyżki prażonych jabłek

Do posmarowania:

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera, dosypuję oba cukry i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach.

Dodaję śmietanę, miksuję do połączenia, po czym nie przerywając miksowania dodaję po jajku.

Na końcu, już na niższych obrotach, dodaję w 3 partiach mąkę zmieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.

Gładką i jednolitą masę wykładam do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy, wyrównuję.

Na górze rozkładam jabłka.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Po 45 minutach delikatnie (pędzelkiem) smaruję całą górę śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem, i piekę jeszcze 15 minut (lub do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger