Waniliowe ciasto z jabłkami
Upiekłam je dziś na weekend i polecam też Tobie, bo ciasto jest bardzo smaczne!
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
120 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru do wypieków
30 g cukru waniliowego
100 g śmietany 18%
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
2-3 łyżki prażonych jabłek
Do posmarowania:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera, dosypuję oba cukry i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach.
Dodaję śmietanę, miksuję do połączenia, po czym nie przerywając miksowania dodaję po jajku.
Na końcu, już na niższych obrotach, dodaję w 3 partiach mąkę zmieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Gładką i jednolitą masę wykładam do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy, wyrównuję.
Na górze rozkładam jabłka.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Po 45 minutach delikatnie (pędzelkiem) smaruję całą górę śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem, i piekę jeszcze 15 minut (lub do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz