Szukaj na blogu

Puszysta drożdżówka z kruszonką

Polecam przepis na tę drożdżówkę, bo wychodzi bardzo puszysta, delikatna i pyszna w smaku!



Składniki (u mnie blaszka 20 na 30 cm, ale może być większa bo ciasto wychodzi wysokie):

Zaczyn:

1 pełna łyżka mąki pszennej (odebrana z całości)

200 g śmietany 18%

50 g cukru

30 g świeżych drożdży

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

szczypta soli

3 jajka

2 żółtka

20 g cukru waniliowego

50 g cukru

90 g masła

Kruszonka:

100 g miękkiego masła

100 g cukru

200 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Zaczyn:

Śmietanę lekko podgrzewam, ma być ciepła.

Przekładam ją do miseczki, dodaję cukier i dokładnie mieszam.

Następnie dodaję pokruszone drożdże i jedną czubatą łyżkę mąki, odebraną z całości.

Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Ciasto:

Jajka ubijam w mikserze razem z żółtkami, szczyptą soli i cukrem na puszystą masę.

Do ubitych jajek dodaję wyrośnięty zaczyn, po czym zmieniam końcówkę miksera na hak, i dodaję stopniowo mąkę.

Wyrabiam kilka minut, a pod koniec dodaję rozpuszczone, wystudzone masło.

Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.

W międzyczasie blachę smaruję masłem lub olejem i posypuję mąką.

Wykładam wyrośnięte ciasto, wyrównuję na całej powierzchni.

Ponownie odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Kruszonka:

Łączę masło z cukrem, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania charakterystycznych grudek.

Pieczenie:

Kruszonkę wykładam na całej powierzchni wyrośniętego ciasta, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C  (góra-dół, bez termoobiegu) i piekę 40-45 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger