Puszysta drożdżówka z kruszonką
Polecam przepis na tę drożdżówkę, bo wychodzi bardzo puszysta, delikatna i pyszna w smaku!
Składniki (u mnie blaszka 20 na 30 cm, ale może być większa bo ciasto wychodzi wysokie):
Zaczyn:
1 pełna łyżka mąki pszennej (odebrana z całości)
200 g śmietany 18%
50 g cukru
30 g świeżych drożdży
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
2 żółtka
20 g cukru waniliowego
50 g cukru
90 g masła
Kruszonka:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
200 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Zaczyn:
Śmietanę lekko podgrzewam, ma być ciepła.
Przekładam ją do miseczki, dodaję cukier i dokładnie mieszam.
Następnie dodaję pokruszone drożdże i jedną czubatą łyżkę mąki, odebraną z całości.
Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Ciasto:
Jajka ubijam w mikserze razem z żółtkami, szczyptą soli i cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodaję wyrośnięty zaczyn, po czym zmieniam końcówkę miksera na hak, i dodaję stopniowo mąkę.
Wyrabiam kilka minut, a pod koniec dodaję rozpuszczone, wystudzone masło.
Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
W międzyczasie blachę smaruję masłem lub olejem i posypuję mąką.
Wykładam wyrośnięte ciasto, wyrównuję na całej powierzchni.
Ponownie odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
Łączę masło z cukrem, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania charakterystycznych grudek.
Pieczenie:
Kruszonkę wykładam na całej powierzchni wyrośniętego ciasta, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) i piekę 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz