Szybki obiad: indyk w pomidorach
Kawałek fileta z indyka, puszka pomidorów, cebula i przyprawy - z tego jesteśmy w stanie zrobić pyszny obiad w trochę ponad pół godziny. Wystarczy jeszcze ugotować ryż i mamy wspaniały, lekki i pełnowartościowy posiłek.
Składniki (porcja na 2 osoby):
filet z indyka (u mnie ok. 300 g)
1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym
1 cebula
0,5 szklanki wody
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
liście bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
0,5 płaskiej łyżeczki ksylitolu/ciemnego cukru (może być też miód)- można pominąć
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry, a potem na dość duże kawałki.
filet z indyka (u mnie ok. 300 g)
1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym
1 cebula
0,5 szklanki wody
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
liście bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
0,5 płaskiej łyżeczki ksylitolu/ciemnego cukru (może być też miód)- można pominąć
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry, a potem na dość duże kawałki.
Oprószam je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Cebulę kroję w kostkę.
Rozgrzewam olej/oliwę na patelni, wrzucam mięso i cebulę, smażę do zeszklenia cebuli, mieszając.
W międzyczasie przelewam zawartość puszki do garnka, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewam do zagotowania.
Gdy indyk i cebula są gotowe (po jakichś 7-8 minutach), przekładam całą zawartość patelni do garnka. Dodaję ksylitol/cukier, wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz