Rolmopsy z ogórkiem, czerwoną cebulką i papryką
Jakoś tak mam, że po śledzie sięgam najchętniej zimową porą. Trochę niedobra ze mnie żona, bo mój mąż lub je przez cały rok, ale ja o tym nie zawsze pamiętam. Pocieszam się, że może jednak zanadto nie cierpi, skoro dostaje sporo innych smakołyków?
Proponuję Wam, moi Drodzy, pyszne rolmopsy ze słodką cebulką i papryką, a dla kontrastu - z ostrzejszymi ogórkiem i kaparami, marynowane w pachnącej zalewie. To świetna przekąska!
Składniki:
8 filetów matiasów
2 średnie czerwone cebule
1 ogórek kiszony lub korniszon
1 mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
łyżka kaparów z zalewy
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
6 -8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w plasterki, przekładam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Lekko ją solę i smażę pod przykryciem, na małym ogniu, do zeszklenia, po czym dokładam pokrojoną w paseczki paprykę, duszę razem jeszcze kilka minut. Ogórka kroję w cienkie słupki. Filety ze śledzia układam płasko na desce, i rozkładam na nich cebulę z papryką, a także ogórka. Zwijam i spinam wykałaczkami (wcześniej przecinam je na pół). Tak przygotowane rolmopsy przekładam do szczelnie zamykanego słoika, dorzucam kapary.
Przygotowuję marynatę: zagotowuj wodę z solą, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gotuję na małym ogniu pod pokrywką 5 minut; zestawiam z ognia, dolewam sok cytrynowy. Gorącą marynatą zalewam rolmopsy, przekładam też do słoika ziele i liście laurowe. Odstawiam do przestygnięcia, a potem na noc do lodówki.
Proponuję Wam, moi Drodzy, pyszne rolmopsy ze słodką cebulką i papryką, a dla kontrastu - z ostrzejszymi ogórkiem i kaparami, marynowane w pachnącej zalewie. To świetna przekąska!
8 filetów matiasów
2 średnie czerwone cebule
1 ogórek kiszony lub korniszon
1 mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
łyżka kaparów z zalewy
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
6 -8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w plasterki, przekładam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Lekko ją solę i smażę pod przykryciem, na małym ogniu, do zeszklenia, po czym dokładam pokrojoną w paseczki paprykę, duszę razem jeszcze kilka minut. Ogórka kroję w cienkie słupki. Filety ze śledzia układam płasko na desce, i rozkładam na nich cebulę z papryką, a także ogórka. Zwijam i spinam wykałaczkami (wcześniej przecinam je na pół). Tak przygotowane rolmopsy przekładam do szczelnie zamykanego słoika, dorzucam kapary.
Przygotowuję marynatę: zagotowuj wodę z solą, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gotuję na małym ogniu pod pokrywką 5 minut; zestawiam z ognia, dolewam sok cytrynowy. Gorącą marynatą zalewam rolmopsy, przekładam też do słoika ziele i liście laurowe. Odstawiam do przestygnięcia, a potem na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz