Placki ziemniaczane z boczniakami
Wzbogacona, czy po prostu - zmieniona wersja placków ziemniaczanych. Dość często dorzucam do podstawowych składników jakiś dodatek, który decyduje o ich smaku.
Przy okazji zapraszam na inne propozycje placków ziemniaczanych:
Składniki:
5 dużych ziemniaków
3-5 boczniaków (w zależności od wielkości, grzybów po pokrojeniu powinno być mniej więcej tyle. bo połowa startych ziemniaków)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki kroję w bardzo cienkie paseczki, i dodatkowo je jeszcze siekam, by nie były długie, przekładam do miski. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, cebulę kroję bardzo drobno. Łączę je z grzybami, dodaję posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam, by wszystko się połączyło, po czym smażę niezbyt grube placki - z obu stron na rumiano. Placki powinny być mocno chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz