Szukaj na blogu

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i fasolą

Moja dzisiejsza zapiekanka to sycące połączenie ziemniaków, fasoli i kiełbasy, z pachnącymi dodatkami. Smakuje cudownie, robi się szybko i łatwo - serdecznie polecam na obiad lub na kolację!


Składniki:
300 g. kiełbasy podwawelskiej, polecam od Hańderka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
10 średnich ziemniaków
1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli (użyłam Pięknego Jasia), może te być fasola z puszki
kilka łyżek tartego sera (u mnie parmezan)
kilka łyżek ketchupu
kilka plastrów żółtego sera
kilka plastrów wędzonego boczku
majeranek
sól, pieprz
olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na duże kawałki i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 minut, by były prawie miękkie. Odcedzam, przekładam do miski. Cebulę siekam i przesmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ziemniaków. Dodaję też fasolę, pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz starty ser. Oprószam wszystko solą, pieprzem i majerankiem, mieszam. Dodaję ketchup i mieszam by wszystko się nim pokryło. Formę natłuszczam olejem, jej dno wykładam pokrojonymi na kawałki plastrami boczku, a na boczek wykładam zawartość miski. Całość przykrywam plastrami sera, oprószam je majerankiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 35-40 minut. Podaję na gorąco.


                            

                            

                            


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger