Okrągłe krokiety z boczkiem, jabłkiem, rukolą i mozzarellą
Da się zrobić okrągłe krokiety? Da się - dziś je wymyśliłam :) Sposób zawijania jest na zdjęciach niżej. Wyglądają całkiem inaczej niż tradycyjne, a że nadziałam je też dość nietypowym farszem, to powstała całkiem nowa i ciekawa potrawa.
Oczywiście możecie w ten sposób przygotować krokiety z tradycyjnym, Waszym ulubionym farszem.
Składniki na 4 -5 sztuk:
Farsz:
200 g. wędzonego boczku, ugotowanego do miękkości (gotowałam go w zupie)
3 jabłka, dość słodkie
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
duża garść świeżej rukoli
do smaku: majeranek, sól, pieprz
3 łyżki tartej mozzarelli
1 łyżeczka oleju
Ciasto naleśnikowe:
6 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju
ok. 1,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta
1 lub 2 jajka
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam by powstało gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam ciasto na czas przygotowywania farszu.
Farsz: boczek przepuszczam przez maszynkę lub blenduję. Obrane jabłka ścieram na grubej tarce, cebulę siekam drobniutko i razem przesmażam je kilka minut na oleju. Do lekko podsmażonych dodaję zmielony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilę razem podgrzewam, po czym odstawiam do przestudzenia.Na końcu dodaję posiekaną rukolą i tartą mozzarellę, mieszam dokładnie.
Smażę cienkie naleśniki (patelnia średnicy 22 cm). Na każdy wykładam część farszu, po czym zawijam jak na zdjęciu, tworząc okrągłe pakieciki. Na czas przygotowywania każdy spięłam wykałaczką, by się lepiej trzymały. Każdy panieruję w jajku i bułce (wykałaczki wcześniej usuwam) i od razu smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję na gorąco, z czystymi zupami, lub z surówką.
Oczywiście możecie w ten sposób przygotować krokiety z tradycyjnym, Waszym ulubionym farszem.
Składniki na 4 -5 sztuk:
Farsz:
200 g. wędzonego boczku, ugotowanego do miękkości (gotowałam go w zupie)
3 jabłka, dość słodkie
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
duża garść świeżej rukoli
do smaku: majeranek, sól, pieprz
3 łyżki tartej mozzarelli
1 łyżeczka oleju
Ciasto naleśnikowe:
6 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju
ok. 1,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta
1 lub 2 jajka
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam by powstało gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam ciasto na czas przygotowywania farszu.
Farsz: boczek przepuszczam przez maszynkę lub blenduję. Obrane jabłka ścieram na grubej tarce, cebulę siekam drobniutko i razem przesmażam je kilka minut na oleju. Do lekko podsmażonych dodaję zmielony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilę razem podgrzewam, po czym odstawiam do przestudzenia.Na końcu dodaję posiekaną rukolą i tartą mozzarellę, mieszam dokładnie.
Smażę cienkie naleśniki (patelnia średnicy 22 cm). Na każdy wykładam część farszu, po czym zawijam jak na zdjęciu, tworząc okrągłe pakieciki. Na czas przygotowywania każdy spięłam wykałaczką, by się lepiej trzymały. Każdy panieruję w jajku i bułce (wykałaczki wcześniej usuwam) i od razu smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję na gorąco, z czystymi zupami, lub z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz