Boczek w musztardzie (pieczony)
Jadłam ostatnio u Rodziców pieczony boczek, i tak mi posmakował, że od razu po powrocie do domu upiekłam kawałek dla nas. Doprawiłam go marynatą na bazie musztardy, która sprawiła że boczek ma piękną, brązową otoczkę, i oczywiście nadała całości wyjątkowego smaku.
Składniki:
650 g. surowego boczku wieprzowego ze skórą
marynata:
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki marynaty i dokładnie smaruję nią boczek z każdej strony. Zawijam mięso ściśle w folię aluminiową i odkładam na 12 do 24 godzin do lodówki. Piekę (w folii) przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni C., następnie zdejmuję folię i piekę jeszcze do zrumieniania w 180 stopniach. Kroję po całkowitym przestygnięciu, najlepiej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz