Omlet z ziemniakami, szynką i suszonymi pomidorami
Miałam dziś ochotę na coś w rodzaju frittaty z ziemniakami, ale nie miałam czasu na wcześniejsze gotowanie ziemniaków. Wymyśliłam szybszy sposób: starłam ziemniaki na tarce i na kilka minut zalałam je wrzątkiem. Przestały być surowe i wystarczyło im niewiele czasu na patelni, by zrobiły się pyszne i miękkie. Cały omlet to rzecz niezwykle sycąca i super smaczna, w smaku lekko podobna do babki ziemniaczanej; a zważywszy na łatwość przygotowania staje się idealnym zimowym obiadem.
Składniki (patelnia średnica 15 cm):
2 niewielkie ziemniaki
3-4 suszone pomidory z zalewy
kilka plasterków szynki, polecam Szynkę Spod Powału od Hańderka
pół cebuli
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce i przekładam do miski, zalewam wrzątkiem - tyle by je przykrył. Od razy szczelnie przykrywam miskę i odstawiam na 5 minut, a potem dokładnie odcedzam ziemniaki na sitku. Dodaję do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę, doprawiam do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. W oddzielnej miseczce ubijam trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelewam do pozostałych składników, mieszam i przelewam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przekładam go na drugą stronę i dalej smażę pod pokrywką kolejne 5 minut. Podaję na gorąco.
Składniki (patelnia średnica 15 cm):
2 niewielkie ziemniaki
3-4 suszone pomidory z zalewy
kilka plasterków szynki, polecam Szynkę Spod Powału od Hańderka
pół cebuli
1-2 łyżki tartej mozzarelli
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce i przekładam do miski, zalewam wrzątkiem - tyle by je przykrył. Od razy szczelnie przykrywam miskę i odstawiam na 5 minut, a potem dokładnie odcedzam ziemniaki na sitku. Dodaję do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę, doprawiam do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. W oddzielnej miseczce ubijam trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelewam do pozostałych składników, mieszam i przelewam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przekładam go na drugą stronę i dalej smażę pod pokrywką kolejne 5 minut. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz