Szukaj na blogu

Brukselka z patelni

W ten sposób robi ją moja Mama, a sposób to tak banalnie prosty, że chyba łatwiej się nie da. Brukselka jest naprawdę pyszna. Można oczywiście jeszcze ją doprawić - choćby czosnkiem, czy posiekanym koperkiem.




Składniki:
0,5 kg brukselki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka masła
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję brukselkę i obieram z pożółkłych lub suchych listków. Przekładam ją na głęboką patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym, dodaję szczyptę cukru, oprószam lekko solą. Dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę ok. 30 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, dodaję masło i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger