Warsztaty Kuchni Lidla - "Kuchnia polska"
Podczas mojej półtoratygodniowej nieobecności w domu zaliczyłam dwa niezwykle dla mnie ważne i inspirujące spotkania, a właściwie warsztaty.
Zacznę od tych drugich - warsztatów organizowanych przez Lidl Polska, w studio Cook Up w Warszawie. Tematem przewodnim była kuchnia polska, a prowadzącym - no któż by, skoro taki temat, jak nie Karol Okrasa?
Swojski klimat, tradycyjne dla naszej kuchni potrawy, wielu pasjonatów kuchni - niektórzy dobrze już znajomi. Bardzo lubię tę atmosferę, kiedy w kuchni tyle się dzieje, jak w wielkim bulgocącym garze :) Takie wspólne gotowanie ma w sobie coś niezwykłego i daje mnóstwo energii.
Sprawdzaliśmy czy na pewno dobre i ciekawe są przepisy, które Karol wraz z przyjaciółmi zamieścili w nowej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy";) Podzieleni na grupy wzięliśmy na warsztat m.in. grzybową zupę z podgrzybków na zakwasie z pieczonym dorszem, kilka rodzajów tatarów (z wołowiny, z jelenia, z ryb) i pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków w różnych wersjach. Potwierdzam, że wszystko wyszło i bardzo smakowało, więc książkę można brać w ciemno :)
Mistrz Okrasa również nie próżnował - specjalnie dla nas przygotował polędwicę wołową z salsą z papryki, orzeszków piniowych i rukoli, była też pieczona kaczka z sosem z czekoladą; i trochę pokazów z ogniem :) W dwóch słowach: bardzo inspirująco!
Postaram się lada dzień podzielić z Wami na blogu przepisem na tę pyszną zupę, i pokażę Wam jeszcze jedną ciekawostkę związaną z ogniem i dymem:)
A oto krótka fotorelacja:
Na potwierdzenie, jak było fajnie, moja zadowolona mina. Choć patrząc na minę Karola, chyba również cieszył się, że przyjechaliśmy :)
Zacznę od tych drugich - warsztatów organizowanych przez Lidl Polska, w studio Cook Up w Warszawie. Tematem przewodnim była kuchnia polska, a prowadzącym - no któż by, skoro taki temat, jak nie Karol Okrasa?
Swojski klimat, tradycyjne dla naszej kuchni potrawy, wielu pasjonatów kuchni - niektórzy dobrze już znajomi. Bardzo lubię tę atmosferę, kiedy w kuchni tyle się dzieje, jak w wielkim bulgocącym garze :) Takie wspólne gotowanie ma w sobie coś niezwykłego i daje mnóstwo energii.
Sprawdzaliśmy czy na pewno dobre i ciekawe są przepisy, które Karol wraz z przyjaciółmi zamieścili w nowej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy";) Podzieleni na grupy wzięliśmy na warsztat m.in. grzybową zupę z podgrzybków na zakwasie z pieczonym dorszem, kilka rodzajów tatarów (z wołowiny, z jelenia, z ryb) i pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków w różnych wersjach. Potwierdzam, że wszystko wyszło i bardzo smakowało, więc książkę można brać w ciemno :)
Mistrz Okrasa również nie próżnował - specjalnie dla nas przygotował polędwicę wołową z salsą z papryki, orzeszków piniowych i rukoli, była też pieczona kaczka z sosem z czekoladą; i trochę pokazów z ogniem :) W dwóch słowach: bardzo inspirująco!
Postaram się lada dzień podzielić z Wami na blogu przepisem na tę pyszną zupę, i pokażę Wam jeszcze jedną ciekawostkę związaną z ogniem i dymem:)
A oto krótka fotorelacja:
Na potwierdzenie, jak było fajnie, moja zadowolona mina. Choć patrząc na minę Karola, chyba również cieszył się, że przyjechaliśmy :)
Książka, o której wyżej mowa:
Polędwica i kaczka!
Nieoceniona wartość to fakt, że na warsztatach spotykam znajomych :)
Serdecznie dziękuję Lidl Polska za zaproszenie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz