Ryba duszona z cebulą
Łatwy sposób na rybę - przygotowałam w ten sposób leszcza, ale podejrzewam, że każda ryba, czy to słodkowodna, czy morska, będzie równie smaczna.
Składniki:
ok. 1 kg ryby (może też być w kawałkach lub filetach)
3 duże cebule
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie:
Rybę oprószam solą i pieprzem, delikatnie panieruję w mące i krótko obsmażam na oleju- ma się lekko zarumienić. Przekładam podsmażoną do rondla, dolewam wodę i dodaję masło klarowane, podgrzewam pod przykryciem na małym ogniu. Na olej pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną w kostkę lub piórka cebulę. Smażę ją do zeszklenia, razem z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i słodką mieloną papryką. Podsmażoną cebulę przekładam do rondla z rybą, duszę jeszcze ok. 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawiam sos do smaku.
Składniki:
ok. 1 kg ryby (może też być w kawałkach lub filetach)
3 duże cebule
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie:
Rybę oprószam solą i pieprzem, delikatnie panieruję w mące i krótko obsmażam na oleju- ma się lekko zarumienić. Przekładam podsmażoną do rondla, dolewam wodę i dodaję masło klarowane, podgrzewam pod przykryciem na małym ogniu. Na olej pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną w kostkę lub piórka cebulę. Smażę ją do zeszklenia, razem z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i słodką mieloną papryką. Podsmażoną cebulę przekładam do rondla z rybą, duszę jeszcze ok. 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawiam sos do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz