Kurczak duszony na patelni (z cebulą, czosnkiem i ziołami)
W sumie to lubię dusić kurczaka na patelni, bo tak naprawdę to niewymagający, a smaczny obiad. Mięso jest mięciutkie, a sos pachnący i delikatny w smaku (niech Was nie przeraża ilość użytego czosnku i cebuli- w czasie duszenia tracą swoją ostrość). Wszystko świetnie smakuje z ziemniakami, albo z ryżem.
Składniki:
8 pałek z kurczaka
3 cebule
8 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki posiekanych: koperku i pietruszki
szczypta rozmarynu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pałki oprószam sola, pieprzem i majerankiem, przekładam na głęboką patelnię z olejem i podsmażam na rumiano z obu stron (pod pokrywką).
8 pałek z kurczaka
3 cebule
8 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki posiekanych: koperku i pietruszki
szczypta rozmarynu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pałki oprószam sola, pieprzem i majerankiem, przekładam na głęboką patelnię z olejem i podsmażam na rumiano z obu stron (pod pokrywką).
Cebule kroję w półplasterki i dorzucam do kurczaka, dokładam również masło oraz grubo posiekany czosnek.
Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem ok. 30 minut, w międzyczasie dwukrotnie przewracając mięso.
W tym czasie wytworzy się sos - mięso będzie się w nim dusiło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz