Szukaj na blogu

Pyzy drożdżowe z serem na słodko

Pyzy drożdżowe smakują inaczej niż pampuchy, nie są aż tak puszyste. Nadziałam je słodkim twarożkiem. Polane podrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem, przypominają trochę leniwe pierogi.






Składniki:
Zaczyn:

20 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
150 g. jogurtu naturalnego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju 
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
Ser:
1,5-2 szklanki gładkiego twarożku z wiaderka
1-2 żółtka
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 
Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą - aż składniki zbiją się w kulę. 
Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką. 
Wyrabiam ok. 5 minut. 
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. 
Przykrywam miskę i odstawiam je w ciepłe miesjce do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,5 cm. 
Wycinam kółka (u mnie średnica 10 cm), na każde wykładam po porcji sera (dokładnie wymieszanego z cukrem i żółtkami). 
Sklejam każdą pyzę, zamykając ser w środku. 
Przygotowane pyzy odkładam na 20 minut, by się napuszyły, po czym gotuję we wrzącej, odrobinę osolonej wodzie ok. 7-8 minut. 
Podaję na gorąco, ze zrumienioną na maśle bułką tarta, posypane cukrem.

                              


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger