Szukaj na blogu

Sałatka jarzynowa z kolendrą i czosnkiem

Bardzo lubię sałatki jarzynowe, i jeśli tylko o nich pamiętam, chętnie przygotowuję różne ich wersje. Dzisiejsza, bez majonezu, za to z sosem z oliwy i czosnku, jest smaczna i wyrazista.




Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków, ugotowanych
1 duża czerwona cebula
2-3 ogórki kiszone
kilka kawałków marynowanej papryki
1 puszka białej, drobnej fasolki
1 łyżeczka posiekanej kolendra (lub natka pietruszki)
sól, pieprz do smaku
Sos:
5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody mineralnej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
duża szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Fasolkę lekko odsączam (pozostawiam troszkę zalewy). Ogórki, paprykę i czerwoną cebulę kroję w bardzo drobno kostkę, ziemniaki troszkę grubiej. Do miski przekładam połowę pokrojonych ziemniaków, dodaję czosnek i kilka łyżek zalewy z fasolki, mieszam dokładnie. Oprószam ziemniaki solą i pieprzem, wykładam posiekane ogórki, paprykę i cebulę. Znów lekko solę warzywa, i wykładam na górę resztę ziemniaków. Sałatkę posypuję posiekaną kolendrą, polewam sosem: szczyptę soli i cukru rozpuszczam w wodzie, dodaję sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu oliwę. Mieszam sałatkę i odstawiam na godzinę do lodówki.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger