Szukaj na blogu

Żeberka duszone w sosie z wędzoną śliwką i grzybami

Żeberka wieprzowe, zanurzone w gęstym, bardzo pachnącym i bogatym w smaki sosie to z całą pewnością smakołyk godny świątecznego stołu. Odpowiednio długo duszone mięso jest mięciutkie i delikatne, po prostu - pyszne.



Składniki:
800- 1000 g. żeberek wieprzowych, podzielonych na porcje
5 łyżek oleju
1-1,5 szklanki wody
niewielka gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
3-4 kapelusze grzybów leśnych 
1 cebula
1 marchew
10 śliwek wędzonych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
niepełna łyżeczka miodu
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żeberka (w porcjach) oprószam solą, pieprzem i majerankiem, po czym mocno obsmażam na oleju z każdej strony. Rumiane mięso przekładam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i grzyby, i duszę pod przykryciem ok. 35-40 minut. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną cebulę i mieszając smażę do zeszklenia. Dodaję posiekane śliwki i pokrojoną w cienkie plasterki marchew. Smażę razem kilka minut na małym ogniu, by marchew zmiękła, po czym oprószam wszystko mąką, mieszam i przekładam do garnka z mięsem. Na patelnię wlewam kilka łyżek płynu z garnka, by zebrać cały aromat ze smażenia, przelewam go do garnka. Dodaję posiekany czosnek, majeranek (na początek ok. 1 łyżeczki), rozmaryn i miód, mieszam i na małym ogniu (ciągle pod pokrywką) duszę aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być dość gęsty, wyrazisty w smaku, słodko-pikantny. Na koniec dodaję masło, mieszam i wszystko doprawiam do smaku.
                            

                            

                            




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger