Szukaj na blogu

Sałatka z pieczonych buraczków z łososiem i szczypiorkiem

Coś pysznego? Proszę bardzo: buraczki, które sprawiają, że jesteśmy piękniejsi, wolniej się starzejemy (dzięki zawartości antycyjanów) i mniej chorujemy, oraz łosoś (co do wartości odżywczych owego to trochę przemilczę, ale tylko dlatego, że ciężko kupić rybę której pochodzenie i sposób przetwarzania dobrze znamy). Sałatka jest naprawdę prosta, i  niezwykle smaczna. Może być zarówno obiadem, jak i przekąską.




Składniki:
2-3 niewielkie buraczki
150 g. wędzonego łososia 
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
koperek do przybrania
Przygotowanie:
Umyte buraczki dokładnie myję i piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, najlepiej w zamykanym naczyniu. 
Oczywiście warto upiec od razu większą ilość - przydzadzą się do innych potraw, choćby do sałatki z cebulką do obiadu.
Następnie studzę je, obieram i kroję w niewielką kostkę. 
Przekładam do miseczki. 
Łososia rozdrabniam i dodaję do buraczków, dodaję też posiekane cebulki i szczypior. 
Mieszam wszystko z jogurtem, doprawiam  do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem ozdabiam koperkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger