Sałatka z pieczonych buraczków z łososiem i szczypiorkiem
Coś pysznego? Proszę bardzo: buraczki, które sprawiają, że jesteśmy piękniejsi, wolniej się starzejemy (dzięki zawartości antycyjanów) i mniej chorujemy, oraz łosoś (co do wartości odżywczych owego to trochę przemilczę, ale tylko dlatego, że ciężko kupić rybę której pochodzenie i sposób przetwarzania dobrze znamy). Sałatka jest naprawdę prosta, i niezwykle smaczna. Może być zarówno obiadem, jak i przekąską.
Składniki:
2-3 niewielkie buraczki
150 g. wędzonego łososia
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
koperek do przybrania
Przygotowanie:
Umyte buraczki dokładnie myję i piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, najlepiej w zamykanym naczyniu.
Składniki:
2-3 niewielkie buraczki
150 g. wędzonego łososia
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
koperek do przybrania
Przygotowanie:
Umyte buraczki dokładnie myję i piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C, najlepiej w zamykanym naczyniu.
Oczywiście warto upiec od razu większą ilość - przydzadzą się do innych potraw, choćby do sałatki z cebulką do obiadu.
Następnie studzę je, obieram i kroję w niewielką kostkę.
Przekładam do miseczki.
Łososia rozdrabniam i dodaję do buraczków, dodaję też posiekane cebulki i szczypior.
Mieszam wszystko z jogurtem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem ozdabiam koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz