Roladka jajeczna z serkiem i awokado
Zajadam się tym przysmakiem na śniadanie od kilku dni (zabieram do pracy) 🙂 Takie proste, zdrowe i pyszne, na dodatek można zmieniać dodatki, więc możliwości jest bardzo dużo. Moja roladka to rodzaj naleśnika z samego jajka, serek śmietankowy i cieniutko pokrojone, soczyste i dojrzałe avokado. Zachęcam serdecznie, bo jedzonko jest przepyszne.
Składniki (na 1 porcję):
2 duże jajka
sól i pieprz do smaku
serek śmietankowy (może być też ziołowy)
połówka dojrzałęgo avokado
łyżka posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki masłą klarowanego
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miseczki i bardzo dokładnie roztrzepuję widelcem lub rózgą kuchenną.
Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzewam masło na patelni (u mnie 22 cm) i wlewam masę, rozprowadzając ją na całej powierzchni.
Smażę naleśnika - kilka minut na średnim ogniu, i tylko z jednej strony (przykrywam z góry patelnią, żeby powierzchnia się ścięła).
Usmażonego naleśnika ostrożnie zsuwam na talerz lub deskę i zostawiam na chwilę, by lekko przestygł (ale niech pozostanie ciepły).
Smaruję go serkiem, a potem układam dodatki (pokroiłam cieniutko avokado i ułożyłam je na jednej połówce. Dodatkowo, żeby łatwiej się zwijało roladkę, posmarowałąm avokado odrobiną serka. Drugą część posypałam szczypiorkiem).
Zwijam roladkę i gotowe - od razu można ją kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz