Prosta sałatka z sosem jogurtowym
To moim zdaniem idealny posiłek na kolację - jest lekko, jest pysznie i kolorowo.
Pysznym dodatkiem jest sos z jogurtu naturalnego, z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, miodu, musztardy i odrobiny majonezu.
Składniki (proporcje wg uznania):
ugotowane na twardo jajko
pomidor
roszponka
zielony ogórek (kilka cm)
mozzarella w kulkach
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy lub pół łyżeczki płynnego miodu
1/5 łyżeczki soli (warto dodawać ją stopniowo, do smaku)
1 łyżeczka musztardy dijon
1-2 łyżki oliwy
duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Dokładnie myję i osuszam warzywa.
Pomidora kroję na ósemki, ogórka wzdłuż na ćwiartki (usuwam nasiona), a potem w słupki, jajka na ćwiartki.
Układam warzywa, sałatę i jajko w miseczce.
Sos:
Mieszam, np. rózgą kuchenną, wszystkie składniki, ewentualnie doprawiam solą.
Polewam sałątkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz