Fit mielone z warzywami
Lekka i pyszna wersja kotletów mielonych, z dodatkiem sporej ilości warzyw, na dodatek upieczona, bez dodatkowego tłuszczu.
Raptem może trzy tygodnie minęły od mojego zakupu frtyownicy beztłuszczowej, a trudno mi sobie wyobrazić, że jej nie mam. Używam jej bardzo często, ułatwiła mi gotowanie i bez dwóch zdań jemy zdrowiej. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem, to gorąco zachęcam!
Składniki:
400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
niewielki kawałek czerwonej papryki
niewielki kawałek białej kapusty
pół małej czerwonej cebuli
1 spory ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
1 łyżka sosu sojowego
do smaku: sól i pieprz
Dodatkowo:
łuskany słonecznik
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję:
- drobniutko pokrojoną paprykę
- bardzo cienko poszatkowaną kapustę
- pokrojoną w małą kostkę cebulę
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- posiekaną natkę pietruszki
- wodę i sos sojowy
i bardzo dokładnie wszystko wyrabiam dłonią przez 2-3 minuty.
Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Formuję nieduże kotlety, każdy panieruję w słoneczniku, dociskając je lekko, żeby ten się ładnie przykleił.
Piekę w temperaturze 180-190 stopni C ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz