Szukaj na blogu

Fit mielone z warzywami

Lekka i pyszna wersja kotletów mielonych, z dodatkiem sporej ilości warzyw, na dodatek upieczona, bez dodatkowego tłuszczu.

Raptem może trzy tygodnie minęły od mojego zakupu frtyownicy beztłuszczowej, a trudno mi sobie wyobrazić, że jej nie mam. Używam jej bardzo często, ułatwiła mi gotowanie i bez dwóch zdań jemy zdrowiej. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem, to gorąco zachęcam!



Składniki:

400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

niewielki kawałek czerwonej papryki

niewielki kawałek białej kapusty

pół małej czerwonej cebuli

1 spory ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki bardzo zimnej wody

1 łyżka sosu sojowego

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

łuskany słonecznik

Przygotowanie:

Mięso przekładam do miski, dodaję:

- drobniutko pokrojoną paprykę

- bardzo cienko poszatkowaną kapustę

- pokrojoną w małą kostkę cebulę

- przeciśnięty przez praskę czosnek

- posiekaną natkę pietruszki

- wodę i sos sojowy

i bardzo dokładnie wszystko wyrabiam dłonią przez 2-3 minuty.

Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.

Formuję nieduże kotlety, każdy panieruję w słoneczniku, dociskając je lekko, żeby ten się ładnie przykleił.

Piekę w temperaturze 180-190 stopni C ok. 25 minut.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger