Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to jedna z najprostszych, jakie znam, i w sumie też chyba jedna z moich ulubionych. Taką często jadłam w dzieciństwie, pasuje praktycznie do wszystkiego. Warto ją jeść, zwłaszcza w okresie zimowym, bo to doskonały, kompleksowy ładunek witaminowy.
Wszystkie moje przepisy na surówki znajdziesz TUTAJ
Składniki (na 2 osoby):
250 g białej kapusty
1 niewielka marchewka
1 łyżeczka posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej wody
3 łyżki oleju lub oliwy
do smaku: sól (u mnie również ziołowa), cukier i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cieniutko szatkuję kapustę i przekładam ją do miski, posypuję sporą szczyptą soli.
Odstawiam na 10 minut, po czym lekko wygniatam dłonią, by kapusta zmiękła.
Obraną marchewkę ścieram na drobnej tarce, dodaję do kapusty.
Mieszam po kolei: sok z cytryny, wodę, ok. pół łyżeczki cukru, dużą szczyptę pieprzu, na końcu dodaję olej lub oliwę, i jeszcze raz mieszam.
Wlewam sos do surówki, mieszam, sprawdzam czy jest doprawiona, ewentualnie dodaję sól i cukier,
Dodaję posiekany koperek, mieszam.
1 komentarz:
Pyszna surówka, świetny przepis!
Prześlij komentarz