Kotlety z soczewicy jak mielone
Smak kotletów z zielonej soczewicy mocno przypomina smak tradycyjnych kotletów!
Są bardzo dobre, mocno chrupiące z zewnątrz, a w środku kremowe i delikatne. Można je podać prosto z patelni, z ziemniakami, albo z sosem.
Składniki na 6-8 sztuk:
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
skrobia kukurydziana lub ziemniaczana do panierowania
Przygotowanie:
Soczewicę płuczę na sicie.
Zagotowuję ok. 1,5 szklanki wody, wsypuję soczewicę, lekko solę i gotuję do jej miękkości (ok. 20 minut).
Ugotowaną odcedzam jeśli woda została, a nastepnie lekko duszę widelcem.
Odstawiam do przestudzenia.
W międzyczasie drobno kroję cebulę i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.
Do przestudzonej soczewicy dodaję usmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku.
Dodaję skrobię i jeszcze raz mieszam.
Masa będzie dość luźna.
Do miseczki wsypuję skrobię do panierowania, łyżką nabieram masę i przekładam ją od razu do skrobi, a potem delikatnie formuję kotlety i od razu układam na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażę na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz