Szukaj na blogu

Kotlety z soczewicy jak mielone

Smak kotletów z zielonej soczewicy mocno przypomina smak tradycyjnych kotletów!

Są bardzo dobre, mocno chrupiące z zewnątrz, a w środku kremowe i delikatne. Można je podać prosto z patelni, z ziemniakami, albo z sosem. 

 


Składniki na 6-8 sztuk:

3/4 szklanki zielonej soczewicy

1 duża cebula

1 jajko

2 ząbki czosnku

2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól i mielony czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej do smażenia

skrobia kukurydziana lub ziemniaczana do panierowania

Przygotowanie:

Soczewicę płuczę na sicie.

Zagotowuję ok. 1,5 szklanki wody, wsypuję soczewicę, lekko solę i gotuję do jej miękkości (ok. 20 minut).

Ugotowaną odcedzam jeśli woda została, a nastepnie lekko duszę widelcem.

Odstawiam do przestudzenia.

W międzyczasie drobno kroję cebulę i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.

Do przestudzonej soczewicy dodaję usmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszam.

Doprawiam do smaku.

Dodaję skrobię i jeszcze raz mieszam.

Masa będzie dość luźna.

Do miseczki wsypuję skrobię do panierowania, łyżką nabieram masę i przekładam ją od razu do skrobi, a potem delikatnie formuję kotlety i od razu układam na patelni z rozgrzanym olejem.

Smażę na rumiano z obu stron.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger