Czerwona kapusta zasmażana z boczkiem i rodzynkami
Bardzo lubię taką kapustę, to super dodatek do obiadu. Dziś zjemy ją ze smażonym kurczakiem.
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 średniej wielkości czerwona cebula
ok. 100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 pełna łyżka masła
2-3 łyżki drobnych rodzynek
1 łyżka syropu klonowego (lub pół łyżeczki miodu)
1 łyżeczka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz
ok. pół szklanki wody do podlewania w czasie duszenia
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno siekamy ( na małe kawałeczki).
Drobno kroję cebulę, rozgrzewam olej w rondlu, wrzucam cebulę i podsmażam
ją przez kilka minut, do zeszklenia.
Bardzo drobno kroję boczek, wrzucam do rondla, smażę 3-4 minuty.
Następnie dodaję masło i kapustę.
Wstępnie doprawiamy solą.
Mieszając smażę wszystko ok. 5 minut na średnim ogniu.
Wlewam połowę wody (resztę w razie potrzeby), dodaję syrop klonowy, rodzynki, posiekany czosnek i majeranek; przykrywam i duszę ok. 5 minut.
Zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, mieszając, przez kilka minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz