Omlet z białą kapustą i marchewką
Takie warzywne dania bardzo lubię - są pożywne, pyszne i zdrowe, i w sumie doskonałe na każdy posiłek, chociaż u mnie to najczęściej - śniadanie do pudełka, do pracy.
Składniki (1-2 osoby):
mały kawałek białej kapusty (wielkości małej pomarańczy)
1 średnia cebula
1 mała marchewka
1 łyżka posiekanego koperku
2 jajka
do smaku: sól, pieprz, curry
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę siekam jak najdrobniej, marchewkę ścieram na grubej tarce, drobno kroję cebulę.
Wszystko przekładam do miski, dodaję koperek i jajka, bardzo dokładnie mieszam.
Doprawiam curry, solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzewam olej na niewielkiej patelni (u mnie średnica 22 cm), wlewam masę i na średnim ogniu, pod pokrywką, smażę 3-5 minut.
Następnie przewracam omlet i smażę (również pod przykryciem) 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz