Szukaj na blogu

Kulki z kurczaka z mozzarellą

Pieczone kulki z mięsa mielonego z fileta to prosty sposób na lekki i pyszny posiłek. U mnie są panierowane w jajku i panko, oraz dodatkowo nadziane są kawałeczkiem mozzarelli.

Składniki (na 2-3 osoby):

400 g mielonego mięsa z fileta z kurczaka

do smaku: sól, pieprz, mielone słodka papryka, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszony koperek lub inne zioła

kawałek dobrze topiącego się sera do nadziania

Dodatkowo*:

1 jajko

bułka tarta do panierowania (u mnie panko) 

*Ten etap można pominąć, żeby kulki były mniej kaloryczne.

Przygotowanie:

Mięso przekładam do miski, dodaję przyprawy do smaku, wyrabiam najlepiej dłonią przez kilka minut.

Nie ma potrzeby dodawania jajka.

Z masy oddzielam porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczam każdą na dłoni lub talerzu (można pomoczyć dłoń w zimnej wodzie, będzie łatwiej).

Na tak przygotowanym mięsie układam małą kostkę sera, po czym zaklejam ją i formuję kulkę.

Kulki maczam w rozmąconym jajku, a potem panieruję w bułce tartej. 

Przygotowane kulki układam na blasze wyłożonej papierem i piekę ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger