Kulki z kurczaka z mozzarellą
Pieczone kulki z mięsa mielonego z fileta to prosty sposób na lekki i pyszny posiłek. U mnie są panierowane w jajku i panko, oraz dodatkowo nadziane są kawałeczkiem mozzarelli.
Składniki (na 2-3 osoby):400 g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
do smaku: sól, pieprz, mielone słodka papryka, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszony koperek lub inne zioła
kawałek dobrze topiącego się sera do nadziania
Dodatkowo*:
1 jajko
bułka tarta do panierowania (u mnie panko)
*Ten etap można pominąć, żeby kulki były mniej kaloryczne.
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję przyprawy do smaku, wyrabiam najlepiej dłonią przez kilka minut.
Nie ma potrzeby dodawania jajka.
Z masy oddzielam porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczam każdą na dłoni lub talerzu (można pomoczyć dłoń w zimnej wodzie, będzie łatwiej).
Na tak przygotowanym mięsie układam małą kostkę sera, po czym zaklejam ją i formuję kulkę.
Kulki maczam w rozmąconym jajku, a potem panieruję w bułce tartej.
Przygotowane kulki układam na blasze wyłożonej papierem i piekę ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz