Sałatka z winogronami i suszonymi pomidorami
Ta sałatka wyjątkowo nam posmakowała, na tyle że chociaż była wczoraj na kolację, to dziś ją powtórzyłam. Mieszanka ostrych sałat, soczysty zielony ogórek, słodkie winogrona, pikantne suszone pomidory, przyjemnie anyżowy seler naciowy i do nich pyszny śmietankowy serek. Zwieńczeniem jest sos i domowe, ziołowe grzanki z żytniego chleba. Sałatka smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
śmietankowy serek kanapkowy
mieszanka sałat, u mnie z przewagą ostrych (rukola, radicchio, lollo rosso)
1 łodyga selera naciowego
świeży zielony ogórek
kilka pomidorów suszonych w oleju
kilka zielonych, bezpestkowych winogron
Sos:
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżeczka syropu z agawy (można zastąpić go miodem, cukrem lub innym słodziwem)
sól i szczypta mielonego pieprzu do smaku
1 mały ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieszczam w małym zakręcanym słoiczku.
Po zakręceniu solidnie wstrząsam, by się wszystko połączyło.
Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam.
Na końcu dodaję oliwę, zakręcam i jeszcze przez chwilę mieszam.
Domowe grzanki:
2-3 kromki chleba żytniego kroję w kotkę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam pokrojony chleb, posypuję go solą ziołową (lub zwykłą) i ziołami prowansalskimi.
Smażę na średnim ogniu, mieszając, aż chleb się ładnie zarumieni.
Wyjmuję na papier do odsączenia tłuszczu.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam.
Łodygę selera obieram z nitek, po czym kroję w ukośne plastry.
Pomidory kroję na mniejsze kawałki.
Winogrona dzielę na 2 lub 3 części.
Ogórka (skórkę zostawiam) przekrajam wzdłuż na ćwiartki, wykrajam nasiona, po czym kroję go na niewielkie kawałki.
Rozkładam na talerzach: sałatę, pokrojone: selera i ogórka, potem kawałki pomidora i winogron.
Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam małe porcje serka.
Sałatkę polewam sosem i na końcu posypuję grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz