Mini szaszłyki z kurczakiem
Pieczone, niewielkie szaszłyki z piersi kurczaka z cebulką i pieczarkami.
Składniki:
150 g fileta z piersi kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka syropu z agawy lub pół łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy lub oleju
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
0,5 łyżeczki curry
szczypta suszonego rozmarynu
duża szczypta ziół prowansalskich
duża szczypta soli do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
kilka niewielkich pieczarek
kilka małych cebulek
sól i pieprz do posypania
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki.
Mieszam wszystkie składniki marynaty, po czym mieszam z nią mięso.
Jeśli to możliwe, zamarynowane mięso zostawiam na noc w lodówce.
Nadziewam szaszłyki (np. na szpadki) - kilka kawałków kurczaka, kilka cebulek i pieczarek (mogą być połówki).
Oprószam je solą i pieprzem.
Szaszłyki piekę w 180 stopniach C na blasze wyłożonej papierem ok. 20-25 minut; w międzyczasie je dwa razy obracam (upiekłam je we frytownicy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz