Szukaj na blogu

Mini szaszłyki z kurczakiem

Pieczone, niewielkie szaszłyki z piersi kurczaka z cebulką i pieczarkami. 



Składniki:

150 g fileta z piersi kurczaka

Marynata:

1 łyżeczka syropu z agawy lub pół łyżeczki miodu 

1 łyżka oliwy lub oleju

1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

0,5 łyżeczki curry

szczypta suszonego rozmarynu

duża szczypta ziół prowansalskich 

duża szczypta soli do smaku

świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

kilka niewielkich pieczarek

kilka małych cebulek

sól i pieprz do posypania

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki.

Mieszam wszystkie składniki marynaty, po czym mieszam z nią mięso.

Jeśli to możliwe, zamarynowane mięso zostawiam na noc w lodówce.

Nadziewam szaszłyki (np. na szpadki) - kilka kawałków kurczaka, kilka cebulek i pieczarek (mogą być połówki).

Oprószam je solą i pieprzem.

Szaszłyki piekę w 180 stopniach C na blasze wyłożonej papierem ok. 20-25 minut; w międzyczasie je dwa razy obracam (upiekłam je we frytownicy)



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger