Karkówka z grilla z masłem ziołowym
Kilka dni temu na spacerze poczułam pierwsze grillowe zapachy, i stąd ta zachcianka - sobotni obiadek z pyszną karkówką, a do niej domowe masełko ziołowe (dodałam do niego natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, koperek, czosnek i troszkę soli) które rozpuszczając się dodało mięsku jeszcze więcej smaku. Wspaniale mi wyszła ta marynata, karkówka smakowała wybornie, dlatego podaję bardzo dokładny skład.
2 kotlety z karkówki wieprzowej, po 200 g. każdy
Marynata:
10 g. wody
10 g. oleju roślinnego
6 g. soli
4 g. cukru kokosowego (lub trzcinowego)
2 g. mielonego czarnego pieprzu
2 g. ostrej mielonej papryki
2 g. curry
2 g. suszonego tymianku
2 g. suszonego cząbru
4 g. czosnku (mniej więcej 2 ząbki), przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Mięso dość mocno rozbijam tłuczkiem.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam, do uzyskania pasty, po czym nacieram nią mięso. Tak przygotowaną karkówkę zostawiam na co najmniej kilka godzin w lodówce (może w niej spędzić nawet 2 dni).
Zamarynowaną smażę na patelni grillowej, lub na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz