Szukaj na blogu

Schab duszony w sosie jogurtowym z chrzanem

Ten schab to jedna z moich propozycji na świąteczny obiad. Zrobiłam go w lekkim, jogurtowym sosie, bez wcześniejszego smażenia mięsa. Sos doprawiałam chrzanem, koperkiem i odrobiną papryczki chili. Całość wyszła pyszna, delikatna i jednocześnie lekko pikantna.


Składniki (porcja na 2 osoby):
400 g. schabu wieprzowego
Do wywaru:
1 szklanka wody
pół łyżeczki soli
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
1 niewielka marchewka
1 niewielka pietruszka
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka masła
Sos:
150 g. szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu (lub więcej wg gustu)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka posiekanego koperku
1 mała suszona papryczka chili 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję plastry grubości ok. 0,5 cm, przekładam na głęboką patelnię. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, obrane: ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę, wsypuję pół łaskiej łyżeczki soli i dolewam szklankę wody. Gotuję na małym ogniu pod szczelną pokrywką, aż schab będzie miękki. W międzyczasie drobno kroję cebulę, podsmażam ją na oddzielnej patelni na maśle i oleju - do zeszklenia, po czym dokładam na patelnię do duszącego się schabu. Duszę jeszcze 15 minut, a następnie wyjmuję ziele angielskie, liście laurowe i warzywa. 
Jogurt przekładam do miseczki i dolewam 10 łyżek gorącego wywaru z patelni, po każdej łyżce dokładnie mieszając do połączenia, by jogurt się zahartował. Dodaję jeszcze do niego obie mąki i mieszam, najlepiej rózgą, by nie było grudek, a potem wszystko przekładam na patelnię i mieszam, podgrzewając sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaję chrzan, pokruszoną papryczkę chili i koperek, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger