Fit burgery z piersi kurczaka, z jarmużem i kapustą pekińską
Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe kotlety, które można podać z pieczywem i dodatkami, albo zjeść z surówką. Pieczone, lekkostrawne, idealne dla osób dbających o linię.
Składniki (5 sztuk):
300 g. fileta z piersi kurczaka
200 g. kapusty pekińskiej
50 g. jarmużu
1 spory ząbek czosnku
1 jajko
30 g. kaszy kuskus
0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta kroję w drobną kostkę; drobno siekam kapustę pekińską i jarmuż; wszystko umieszczam w misce. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę kuskus, dokładnie mieszam, najlepiej dłonią, by masa stała się kleista. Doprawiam ją do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Dno płaskiej blachy wykładam papierem.
Formuję 5 kotletów; układam je na blasze, lekko spłaszczam.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 35-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz