Szukaj na blogu

Filet z kurczaka duszony z pieczarkami i cukinią

Idealnie wpasowuje się w wiosenną, lekką dietę. Taką potrawkę chętnie zabieram do pracy, albo podaję na obiad z kaszą. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu. 
Najwygodniej jest mi robić tego typu potrawy na patelni, bo w ten sposób oszczędzam sobie mycie dodatkowego garnka; wszystko smażę a potem duszę razem, po kolei dokładając składniki. W takim gotowaniu ważne jest, by składniki na patelni lądowały według pewnego klucza: zaczynamy od produktów, które wymagają najdłuższego czasu obróbki, kończymy tymi, które powinny dusić się/smażyć/gotować krótko.

Mam w kuchni 7, tak - siedem patelni😁 i wcale nie uważam, że to za dużo. Każda z nich służy mi w inny sposób, do przygotowywania określonych dań.
Gdy planuję coś takiego jak dziś, albo gulasz, albo makaron z sosem, duszoną rybę czy mięso z warzywami, to wybieram głęboką, pojemną patelnię, w której bez problemu, zaczynając od szybkiego smażenia, ostatecznie przygotuję dużą porcję pysznego, wieloskładnikowego posiłku. 

Dziś użyłam patelni, którą sobie mocno cenię, i którą bardzo lubię. To duża i głęboka teflonowa patelnia Zwieger Diamond 28 cm. Właśnie fakt, że jest głęboka (8,5 cm) i duża (średnica 28 cm) sprawia, że jest idealna do wszystkiego, o czym pisałam wyżej. Jest odporna na wysokie temperatury i pozwala smażyć z użyciem minimalnej ilości tłuszczu (lub w ogóle bez niego) bez przywierania i przypalania. Trzeba jedynie uważać, by podczas smażenia używać drewnianych lub silikonowych narzędzi, bo teflon jest mało odporny na zarysowania.
Patelnia, o której piszę, ma czterowarstwową  powłokę teflonową, dzięki czemu bardzo równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę. Wykonany z tworzywa sztucznego z przyjemną dla dłoni powłoką soft touch uchwyt jest wygodny i poręczny; otwór na końcu umożliwia powieszenie patelni.
Ważne, że używać jej można na wszystkich typach kuchenek. 
To w mojej kolekcji już trzecia patelnia marki Zwieger (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger- i jak poprzednie, tak samo niezawodna i wygodna. 

Patelnię możesz kupić w sklepie Garneczki.pl



Składniki:
600 g. fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cukinia
8-10 średniej wielkości pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych
1-2 papryczki chili
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na kawałki, oprószam solą ziołową. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam kurczaka i podsmażam go do lekkiego zarumienienia. Gdy mięso jest podsmażone, dodaję pokrojone w grube plasterki pieczarki, i dalej smażę 5-8 minut, mieszając (na dużym ogniu). Cukinię (bez obierania) kroję na dość grube plastry (ok. 1,5 cm), a potem każdy plaster na 4 części; dorzucam na patelnię. Dodaję posiekany czosnek, papryczki, i pomidorki koktajlowe, wszystko wstępnie oprószam solą i pieprzem. Przykrywam patelnię, zmniejszam moc palnika; duszę 10-15 minut. Cukinia powinna się zeszklić, ale nie powinna się rozpadać.
Przed podaniem danie oprószam posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger