Naleśniki z kurkumą i curry (przepis na ciasto)
Są bardzo łatwe do smażenia, nie łamią się, ciasto ładnie się rozlewa po patelni, mają piękny kolor i baaardzo dobrze smakują. Nie myśl, że te naleśniki nadają się tylko do wytrawnych dań - pomimo przypraw, które dodałam do ciasta, do tych naleśników rewelacyjnie pasują słodkie dodatki! My zjemy je dziś w dwóch wersjach: wytrawne z farszem z karkówki, grzybów leśnych i szpinaku, i na słodko, z waniliowym twarożkiem i bananami.
Składniki (10-11 naleśników, średnica patelni 23 cm):
300 g. mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
duża szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
6 łyżek oleju
300 g. mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
duża szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i bardzo dokładnie mieszam rózgą, aż ciasto będzie zupełnie jednolite i gładkie. Odstawiam je na 15 minut, po czym smażę cienkie naleśniki - na dość mocno rozgrzanej patelni, bez oleju.
Usmażone naleśniki warto trzymać przykryte, np. drugim talerzem, co zapewni im elastyczność i odpowiednią wilgotność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz