Pieczony kurczak (z czosnkiem, majerankiem i liściem laurowym)
W ten sposób przygotowany kurczak to dla mnie wspaniały smak dzieciństwa, i kilka razy w roku do tego przepisu wracam. Po upieczeniu jest pikantny i wyrazisty w smaku, ma super chrupiącą, pyszną skórkę, i delikatne, miękkie mięso.
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
4-5 niewielkich liści laurowych
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Składniki marynaty najlepiej jest utłuc w moździerzu, by powstał rodzaj pasty (wtedy liście laurowe się dobrze rozdrobnią).
Marynatą dokładnie nacieram kawałki mięsa i pod przykryciem odstawiam je na dzień-dwa do lodówki.
Na dno płaskiej blachy wlewam olej, układam mięso. Piekę w 190 stopniach C. ok. 70-80 minut, do momentu aż kurczak będzie mięciutki i mocno zarumieniony z góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz