Szukaj na blogu

Pieczony kurczak (z czosnkiem, majerankiem i liściem laurowym)

W ten sposób przygotowany kurczak to dla mnie wspaniały smak dzieciństwa, i kilka razy w roku do tego przepisu wracam. Po upieczeniu jest pikantny i wyrazisty w smaku, ma super chrupiącą, pyszną skórkę, i delikatne, miękkie mięso.



Składniki:
1 kg kawałków kurczaka

Marynata:
1 łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
4-5 niewielkich liści laurowych
2 łyżki oleju 

Dodatkowo:
kilka łyżek oleju 

Przygotowanie:
Składniki marynaty najlepiej jest utłuc w moździerzu, by powstał rodzaj pasty (wtedy liście laurowe się dobrze rozdrobnią).
Marynatą dokładnie nacieram kawałki mięsa i pod przykryciem odstawiam je na dzień-dwa do lodówki.
Na dno płaskiej blachy wlewam olej, układam mięso. Piekę w 190 stopniach C. ok. 70-80 minut, do momentu aż kurczak będzie mięciutki i mocno zarumieniony z góry.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger