Szukaj na blogu

Konfitura z czerwonej cebuli

Od wielu lat robię ją na Wielkanoc, bo jest doskonała do wędlin i pasztetów. Zamykam ją na gorąco w słoiczkach*, by móc w każdej chwili sięgnąć po ten pyszny dodatek.

* tuż po przyrządzeniu, bardzo gorącą, przekładam do niewielkich słoiczków i od razu zakręcam, odwracam do góry dnem. Zimną przechowuję w lodówce do tygodnia. 

pyszna konfitura z cebuli, dodatek do wędlin

pyszna konfitura z cebuli, pyszny dodatek, na Wielkanoc

Składniki:
5-6 średniej wielkości czerwonych cebul
3-4 łyżki oleju roślinnego
sól do smaku
pieprz do smaku
3-4 łyżki octu balsamicznego, użyłam octu z nutą figi
1-2 łyżki czerwonego barszczu w proszku - możesz pominąć
Pasują też: czosnek, tymianek, suszona żurawina, ocet z czerwonego wina - możesz dowolnie ją doprawić
Przygotowanie:
Obrane cebule przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na cienkie plasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni z grubym dnem, wrzucam pokrojoną cebulę, oprószam ją lekko solą. Przez kilka minut smażę na mocnym ogniu, a potem go zmniejszam, przykrywam patelnię i pozwalam cebuli się dusić ok. 45-60 minut. Od czasu do czasu mieszam. Pod koniec duszenia, gdy cebula zrobi się szklista, mięciutka i słodka dodaję ocet balsamiczny o barszcz w proszku. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zamykam na gorąco w słoiczkach.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger